Ekstremsport: Å starte egen bedrift

Jeg er absolutt ikke den første som har påbegynt denne reisen. Oslo bugner over av individuelle konsepter og gründere med en imponerende stå-på evne. Enten det gjelder spisesteder, barer eller klær, så fins det et stort antall selvstendig næringsdrivende i hovedstaden.

Selv har jeg egentlig nettopp startet, men kjenner allerede at dette helt klart er det jeg vil kategorisere som ekstremsport. Man skal mestre mange fagfelt for å lykkes. Og det er veldig fort gjort å tryne ned i en gigantisk balje med lim hvor alskens drit garantert fester seg og gjør hverdagen nesten umulig. I alle fall hvis du er som meg - greit over middels samvittighetsfull og opptatt av at alt skal gjøres korrekt.

Men ikke misforstå: Jeg syns dette er dritmorsomt og bølgedalene er som en drivende god skrekkfilm, den berg-og-dal-banen som gir deg det største søkket i magen eller adrenalinrushet det må være å kaste seg ut i et fallskjermhopp! Det å faktisk ta steget ut av den trygge tilværelsen som arbeidstaker og tråkke over i "selvstendig næringsdrivende"-båsen er foreløpig en av de aller beste avgjørelsene jeg har tatt. Jeg vet at dette kommer til å bli tøft, vanskelig, utfordrende og ikke nødvendigvis spesielt innbringende i starten. Men jeg kommer samtidig til å lære så mye, både om å drive business og om meg selv, møte masse nye og spennende mennesker, være med på ting jeg aldri hadde drømt om at jeg ville gjøre.

Hvis jeg må oppsummere de første månedene og prøve å gi noen tips til hva man bør gjøre hvis man skal starte for seg selv, blir det omtrent sånn:

1. Lag en knakende god og fyldig forretningsplan
2. Sett opp et sobert budsjett og sørg for å ha finansieringen i orden før du starter
3. Lag en gjøremålsliste over alle store og små ting som må gjøres/løses/kjøpes/avgjøres med tidsfrister og kryss av fortløpende
4. Innse at du ikke kan gjøre ALT alene - la familie og venner hjelpe deg, de kommer til å stå i kø for å gjøre sitt ytterste
5. Forbered deg på å være komplett bipolar og i kontakt med absolutt hele følelsesspekteret ditt - flere ganger daglig
6. Dette er kanskje det viktigste: Sett av tid til å feire små og store seire og bragder. Føl på mestringsevnen og gleden over å ha fått til ting. Ikke bare se fremover på alt som gjenstår - da blir det en ganske masete og utrivelig reise

Jeg kommer til å skrive mer om mine erfaringer og betraktninger rundt det å drive for seg selv. Jeg vil dekke alt fra byråkratifrustrasjon og skjemajungelen til tips rundt markedsføring, sosiale medier og forhåpentligvis hva som skal til for å lykkes uten å satse alt man eier og har. Kanskje jeg til og med kan være nyttig for noen? :)